Gitaaroefeningen voor klassieke en flamencogitaar

Op deze pagina staan door mezelf uitgewerkte, en door mij veelal zelf geschreven gitaaroefeningen, gedeeltelijk geplaatst. Geïnteresseerde gitaristen kunnen deze in zijn geheel tegen betaling bestellen in PDF-formaat. Het plan is dat in de loop der tijd steeds meer eigen oefeningen en wellicht ook eigen geschreven of gearrangeerde complete muziekstukken hier worden aangeboden. Om een oefening te bestellen maak dan het aangegeven bedrag of bedragen onder vermelding van de bestelcode(-s) over op NL74 RABO 0146 4808 48 op naam van M.L. Pietersma en stuur een mail zodat ik weet waar de PDF naar toe gemaild kan worden. Succes met je studie op de gitaar!

Klassieke gitaaroefening: Arpeggio in E-groot, maatsoort 6/8e – MLP001
Een eenvoudige oefening bedoeld om het tokkelen (arpeggio) van de rechterhand te trainen, de oefening is zeer geschikt als warming-up voor de rechterhand en bij sommige akkoorden zal ook de grip van de linkerhand op de gitaartoets goed getraind worden. De oefening bestaat uit twee bladzijden en is ook voorzien van tablatuur en akkoordiagrammen. Klik op de linkerafbeelding voor origineel formaat.

Bestelcode: MLP001 Prijs: € 3,- voor de complete PDF!

Klassieke gitaaroefening arpeggio in E-groot

Laddereigen 3-klank akkoorden in C-groot – MLP002
Voor beginnende gitaristen is dit een mooi overzicht van alle eenvoudige drieklank akkoorden in de toonsoort C-groot. Alle drieklanken worden over de gehele posities van de gitaartoets getoond, waarbij telkens alleen een enkele prime, terts en kwint gespeeld worden. Het gaat dus om laddereigen akkoorden. Na deze akkoorden komen al deze laddereigen akkoorden nog eens aanbod, maar dan in “speelbare” versies; er worden meerdere mogelijkheden getoond. Als aanvulling wordt ook het Gdominant7 akkoord getoond, en voor de gevorderde gitaristen 8 varianten van het B-halfverminderd akkoord!

Bestelcode: MLP002 Prijs: € 3,- voor de complete PDF!

Laddereigen drieklank gitaarakkoorden in C-groot

Alle kerktoonladders en hun posities in C-groot – MLP003
Vanaf de lage E-snaar kan op de gitaar een zogeheten kerktoonladder gespeeld worden. Elke kerktoonladder begint op een specifieke toon in de basistoonladder of majeurtoonladder. In deze oefening staan alle kerktoonladders in de toonsoort C-groot uitgeschreven die vanaf de E-snaar op de gitaar kunnen worden gespeeld. Op deze sheets staat zelfs de vingerzetting (1-2-3-4) van de linkerhand uitgeschreven (op onderstaand plaatje niet afgebeeld), alsmede alle namen van de toonladders. Elke toonladder kan in groepjes van vier tonen, dus in een vierkwarts, worden gespeeld en worden gelooped.

Bestelcode: MLP003 Prijs: € 3,- voor de complete PDF!

Kerktoonladders op de gitaar in C-groot plus vingerzetting

Tremelo oefening in E-mineur (muziek geschreven door Maarten Pietersma) – MLP004
Ik heb deze oefening begin februari ’17 gemaakt om de tremelo van de rechterhand goed te kunnen trainen en tegelijkertijd wat “functional harmony” toe te passen. Alle tremelo’s worden relatief makkelijk alleen op de hoge E-snaar gespeeld, dus voor iedereen goed te doen. Het is uiteindelijk een compleet geschreven muziekstuk geworden van circa twee en een halve minuut. Het begint met eenvoudige drieklanken, maar in het middenstuk komen er wat subtielere akkoorden langs, net als in het einde. Als extraatje staan zelfs de vingerzettingen van de linkerhand volledig uitgeschreven!

Bestelcode: MLP004 Prijs: € 5,- voor de complete PDF!

Tremelo-oefening-gitaar-in-E-mineur

Picado-oefening: drie varianten in toonladder Amineur – MLP005
Deze oefening heb ik ooit verzonnen om vooral de vingers van de linkerhand onafhankelijk te leren bewegen. De eerste variant is gewoon even een toonladder die doorlopend geheel opwaarts en dan weer neerwaarts wordt gespeeld. Maar het gaat om de tweede en vooral derde variant. In de tweede worden telkens groepjes van vier tonen gespeeld op een herhalende manier, maar de groepjes beginnen steeds een noot verder in de toonladder. Bij de derde variant wordt het moeilijker, dit is naar mijn idee een hele goede training, als je deze regelmatig traint dan ben je als gitarist heel goed bezig! Wat ik in deze derde variant doe? Dat blijft topsecret en alleen voorbehouden aan mensen die deze oefening kopen. Bij alle vingerzettingen van de linkerhand staat ook nog eens aangegeven om welke vingers het gaat (niet op onderstaande afbeelding afgebeeld). Deze oefening kan ook heel goed in alle andere kerktoonladders worden gespeeld en dus goed worden gecombineerd met mijn oefening MLP003!

Bestelcode: MLP005 Prijs: € 3,- voor de complete PDF!

Picado-oefening-drie-varianten-in-toonladder-Amineur

Picado oefening met barré – MLP006
Net als in de bovenstaande oefening mlp005 worden weer drie varianten gespeeld om de picado goed te kunnen oefenen, maar nu wordt met de wijsvinger van de linkerhand een barré gemaakt. Van het trainen van toonladders in combinatie met een barré zal de linkerhand sterker worden. Concentreer je vooral eerst op de eerste twee varianten, de derde kan in combinatie met een barré behoorlijk pittig zijn, het is altijd zaak om deze oefening langzaam te doen, en even te stoppen als vermoeidheid optreed. Als voorbeeld is een toonladder in de frygische positie genomen daar die een van de makkelijkste is.

Bestelcode: MLP006 Prijs: € 3,- voor de complete PDF

Picado gitaar oefening met barré frygische positie